Proiectele asociației : December 22, 2019

Codul Deontologic al Astrologului din România

Codul Deontologic al Astrologului din România, cod autentificat la data de 11.05.2005 , in temeiul art. 8 , litera b , din Legea cu nr. 36/1995 .
Acest cod – singurul de acest fel din România – vine in sprijinul specialistilor in domeniu. Avand o buna si echilibrata pondere, prin chiar insasi simplitatea lui , acest cod este de un real folos tuturor Astrologilor din România, atat profesionisti, cat si amatori .
Initiator proiect : A.A.P.E.S.
• Autori : Membri fondatori
• Publicat in Enciclopedia libera Wikipedia     www.ro.wikipedia.org    in perioada oct 2007 – aprilie 2008
• Publicat in Revista tiparita “Ely Star – Astrologie & Parapsihologie” nr.2 editata de Fashion Model Agency ©

Cod Deontologic
Codul Deontologic al Astrologului din Romania 

Cap.1 – Rolul si obligatiile:
Art.1 – Astrologul este o persoana fizica sau juridica autorizata, care isi cunoaste foarte bine profesia dobandita prin studii.
Art.2 – El are obligatia de a nu pricinui sub nici o forma si in nici un mod, vreun rau persoanelor care se prezinta la el.
Art.3 – Are obligatia de a-si pune in slujba individului si a comunitatii toate cunostintele de specialitate.
Art.4 – Are indatorirea de a se instrui permanent pentru cresterea si dezvoltarea capacitatilor sale, pentru cunoasterea noutatilor si a tehnicilor avansate, in domeniul sau.
Art.5 – Are obligatia confidentialitatii, pastrarea secretului profesional fiind obligatorie in orice situatie. El poate fi absolvit de aceasta in cazuri penale sau daca cel consultat ii da dezlegare de la aceasta obligatie.
Art.6 – Are indatorirea de a evita sa induca celui consultat teama de viitor, de persoane sau de situatii si, de asemenea, are indatorirea de a nu crea o situatie de dependenta a acestuia fata de el.
Art.7 – El nu-si obliga clientii la plati suplimentare, limitandu-se la plata legala a serviciilor sale.
Art.8 – Astrologul isi cunoaste limitele profesionale in asemenea masura, incat poate sa-si evalueze corect capacitatile, iar in cazul in care crede ca nu poate sa acorde consultatia, sa-l indrepte pe acesta catre un alt coleg.
Art.9 – Isi alege acele metode, tehnici si procedee de lucru care sa-i faciliteteze ascultarea, chestionarea, evaluarea corecta a cazurilor si luarea deciziilor potrivite. In toata acestea se aplica principiul propriei autonomii.
Art.10 – Va dovedi respect fata de cel consultat, delimitand viata personala de cea profesionala.

Cap.2 – Relatiile cu cei consultati:
Art.11 – Astrologul nu foloseste in scopuri personale, informatiile sau datele celor pe care-i consulta sau altele despre care ia cunostinta in cursul consultatiei.
Art.12 – Dovedeste responsabilitate in relatiile cu cei consultati. Nu le propune altceva decat ceea ce acestia pot accepta, in concordata cu sistemul lor de valori, cu mentalitatea si credinta lor.
Art.13 – Asigura o ambianta placuta, o atmosfera calma si un mediu empatic in cadrul consultatiilor. Concentrarea pe subiect si corectitudinea metodelor trebuie sa fie la nivel maxim de exigenta profesionala.
Art.14 – In relatia cu subiectii nu face discriminari directe sau subantelese vis-a-vis de: religie, etnie, nationalitate, sex, aparteneta sau stare social – economica.
Art.15 – Tactul, diplomatia si profesionalismul guverneaza toate activitatile sale. Informatiile pe care le transmite sunt clare, limpezi si usor de asimilat.
Art.16 – Foloseste un limbaj coerent, nelasand loc pentru confuzii.
Art.17 – Astrologul este liber sa refuze cazurile neconcludente.
Art.18 – Consultatia are caracter de transparenta prin factori favorizanti : atentie, reactii de confirmare, intrebari dezinhibatoare, cum si prin evitarea factorilor perturbatori: ton ridicat, persiflare, lipsa de intelegere s.a.m.d.
Art.19 – Astrologul aplica o schema precisa a consultatiei : – cunoasterea preliminara a subiectilor si a problemelor lor; – stabilirea unei legaturi de natura biunivoca intre el si cel consultat; – informarea celui in cauza asupra duratei si numarului sedintelor de consultatie necesare.

Cap.3 – Relatiile cu colegii:
Art.20 – Astrologul sustine si respecta autonomia colegilor de breasla. Autonomia nu exclude colaborarea.
Art.21 – Pe astrolog, trebuie sa-l caracterizeze respectul si solidaritatea fata de colegii sai.
Art.22 – Nu isi denigreaza colegii: nici in mod public, nici in fata celor consultati.
Art.23 – Va evita eventualele polemici care pot afecta imaginea astrologului, respectiv astrologia.

Cap.4 – Conduita in societate:
Art.24 – In toate activitatile publice astrologul isi respecta demnitatea profesionala.
Art.25 – In activitatile didactice, formatoare, dezvolta si stimuleaza interesul cursantilor si publicului pentru metodele si tehnicile astrologiei.
Art.26 – Conduita sa profesionala si morala trebuie sa fie demna. Coopereaza cu organismele de profil si cu mass-media.
Art.27 – Astrologul isi face o publicitate explicita si decenta.
Art.28 – Promoveaza noutatile in domeniu.

Cap.5 – Relatiile cu Biserica si Statul:
Art.29 – Astrologul respecta legile Statului Roman. Are bune relatii cu organismele administratiei locale si centrale.
Art.30 – Respecta Biserica Ortodoxa Romana si, in acelasi timp, respecta apartenenta subiectilor la alte culte, dupa cum si traditiile si obiceiurile lor.
Art.31 – Aderand la Codul Deontologic al Astrologului din Romania, acesta isi face o datorie de onoare din a-l respecta intru totul.

Cod autentificat la data de 11.05.2005, in temeiul art.8, litera b din Legea nr. 36/1995.

 

Initiator proiect : A.A.P.E.S.
• Autori : Membri fondatori
• Publicat in Enciclopedia libera Wikipedia     www.ro.wikipedia.org    in perioada oct 2007 – aprilie 2008
• Publicat in Revista tiparita “Ely Star – Astrologie & Parapsihologie” nr.2 editata de Fashion Model Agency ©